Site-uri pe care un geek le urmărește în mod curent

Dorești să „devii” un așa zis „geek”? Ca să nu fii unul incomplet, e bine să analizezi lista noastră cu site-uri pe care ar trebuie să ți le adaugi la bookmark.

Cei mai mulți oameni tind să clasifice foarte rapid noul stil de viață, văzut din ce în ce mai des aproape oriunde, ca nepopular, dar unele aspecte devin, încetul cu încetul, apanajul și noul standard pentru noua generație. Acest lucru ar putea fi cauzat din cauza exploziei tehnologice de care ne bucurăm în prezent, precum și nevoia de a avea o personalitate distinctă printre așa-zișii geeks. Dacă termenul este unul corect folosit aici sau nu, nu are treabă cu acest articol. Oricum lucrurile sunt suficient de controversate încât să ne mai permitem să intrăm și noi în explicarea lor.

Fără a dori să ofensăm pe nimeni, considerăm că un geek nu este chiar echivalentul direct pentru românescul tocilar, ci mai degrabă este acea persoană care dorește să transforme aproape orice într-o modă personalizată sieși și care se consideră cu cel puțin un pas înaintea oricui în termeni de tendințe și tehnologie, de care beneficiază în mod curent. Un alt mod de a-i diferenția de restul lumii, de cei considerați „normali” este și gustul și modul lor de a consuma filme și muzică. Asta ca să nu mai vorbim de conținut WEB și media, la modul foarte general. E clar că ceva reprezentativ acestui stil de viață este ruperea aproape completă de vechiul TV și presa scrisă.

Mai jos avem o listă de site-uri pe care noi considerăm că un geek le consumă pe săturate. Poate nu toată lumea este de acord cu noi, dar cel puțin dorim să creăm un punct de pornire.


1. Netflix.com

Netflix în 2020

Poate cel mai reprezentativ mod de a-și consuma banda de Internet este folosind acest proiect, pe care toată lumea îl știe deja. E și cel mai mare și cunoscut serviciu de streaming video la nivel mondial, iar un geek are zeci de seriale pe care le urmărește constat. Nu apare altul nou pe care să nu îl analizeze meticulos. Pe lângă seriale, filmele și documentarele sunt și ele o adevărată delectare pentru o astfel de persoană.

Netflix este cunoscut ca opțiunea principală de streaming video pentru publicul care are un televizor acasă dar nu îl folosește pentru programele clasice. Acest proiect a început în urmă cu aproape 20 de ani, când Netflix era un serviciu de închiriere DVD, pe bază de abonament, și trimitea DVD-uri direct la tine acasă. Unele surse zic că încă mai practică așa ceva deși în 2007 Netflix a debutat cu serviciul său de streaming, permițând spectatorilor să vizioneze emisiuni TV și filme la cerere, fără reclame. Zece ani mai târziu, Netflix a devenit unul dintre cele mai mari nume din divertisment, producând seriale TV apreciate de critici (Daredevil, House of Cards, Stranger Things, Luke Cage etc.) și filme plus găzduirea de seriale speciale originale de comedie. Netflix oferă acum o gamă largă de conținut din toate genurile pe care vi le puteți imagina. De la sezoanele complete ale celor mai tari seriale TV de astăzi la filme clasice, Netflix are mai mult divertisment decât ai putea viziona vreodată. Și e mediul propice pentru un introvertit care nu prea le are cu socializarea.

2. Ted.com

Probabil al doilea site preferat și aflat la mare căutare de un geek e TED. Aici găsești probabil cele mai cool video-uri create vreodată, clasificate în mai multe categorii.

TED este o organizație non-profit dedicată răspândirii ideilor, de obicei sub forma unor discuții scurte și puternice (18 minute sau mai puțin). TED a început în 1984 ca o conferință în care tehnologia, divertismentul și designul s-au reunit, iar astăzi acoperă aproape toate subiectele – de la știință și afaceri la probleme globale – în peste 100 de limbi. Între timp, evenimentele TEDx, care rulează independent, contribuie la împărtășirea ideilor în comunitățile din întreaga lume. TED are o comunitate globală, primind oameni din toate disciplinele și culturile, oameni care caută o înțelegere mai profundă a lumii. Pe site-ul lor este menționată următoarea descriere: „Credem cu pasiune în puterea ideilor de a schimba atitudinile, viețile și, în cele din urmă, lumea. Pe TED.com, construim un centru de cunoștințe gratuite de la cei mai inspirați gânditori din lume plus o comunitate de suflete curioase care să se implice în idei iar împreună, atât online pe TED.com cât și prin TEDx (evenimente ținute în întreaga lume, pe tot parcursul anului)”.

TED este deținut de o fundație non-profit, nepartizană. Deci este locul în care un geek se poate simți ca acasă.

3. SoundCloud

Acesta este un fel de Netflix pentru muzică. Aici un geek își testează, de obicei, căștile audio pe care a dat minim câteva sute de euro. Da, costă mult, dar au nu știu ce tehnologie iar diametrul de N mm, format doar din magnet de neodim.

SoundCloud este o platformă europeană de streaming audio online și un site de partajare a muzicii cu sediul în Berlin, Germania, care permite utilizatorilor săi să încarce, să promoveze și să partajeze audio. Începută în anul 2007 de Alexander Ljung și Eric Wahlforss, SoundCloud a devenit unul dintre cele mai mari servicii de streaming de muzică de pe piață, ajungând la peste 175 de milioane de utilizatori lunari, din întreaga lume. SoundCloud oferă atât abonament gratuit cât și plătit pe platformă dar este și disponibil pentru desktop sau dispozitiv mobil. SoundCloud a influențat industria muzicală prin succesul multor artiști care au fost cunoscuți în interiorul serviciului de partajare a muzicii. Artiștii de pe platformă își pot distribui munca gratuit iar ea poate fi accesată de toți utilizatorii. SoundCloud a primit sprijin de la mulți investitori și alte platforme media, cum ar fi Twitter, deși platforma de streaming în sine s-a lovit de numeroase probleme de finanțare și a concediat mulți angajați pentru a rămâne profitabilă.

4. Reddit

Foarte des, dacă este posibil e bine să fie la fiecare 5 minute, un geek verifică pagina României de pe Reddit. E vorba de grupul (cunoscut și sub numele de subreddit) reddit.com/r/Romania. Aici, o adunătură cu o coloristică foarte diversificată își dă cu părerea sau generează conținut original. Aici e și locul în care un geek se pot simți extrovertit pentru că îți poți da cu părerea în anonimat. Dacă petreci ceva timp online, sigur ai auzit de el. Îi vom face o scurtă descriere și aici.

Acest site se recomandă ca „prima pagină a Internetului” și nu este o laudă chiar lipsită de sens: în momentul acestei scrieri, Reddit este al șaselea cel mai popular site din Statele Unite, potrivit Alexa, și al 19-lea din toată lumea. Deci, ce este exact Reddit? În esență, este o colecție masivă de forumuri, unde oamenii pot împărtăși știri și conținut sau să comenteze postările altor persoane. Reddit este împărțit în mai mult de un milion de comunități cunoscute sub numele de „subreddituri”, fiecare dintre acestea acoperind un subiect diferit. Numele unui subreddit începe cu /r/, componentă care face parte din adresele URL ale acestor subreddituri. De exemplu, /r/nba este un subreddit în care oamenii vorbesc despre Asociația Națională de Baschet, în timp ce /r/boardgames este un subreddit unde oamenii pot discuta despre jocurile de masă numite „board games”. Acestea sunt subreddituri simple, dar unele sunt foarte ciudate, dar nu vom detalia această sintagmă aici.

Indiferent de pasiunile și preocupările unui geek, el își va găsi oricum câteva zeci de astfel de subreddituri pe care să-și dea cu părerea. Și să acumuleze ceva „karma”.

5. Vimeo

Sigur că un geek se aventurează și pe colosalul YouTube, dar nu poate lipsi nici de pe Vimeo. O face pentru că „compresia video și calitatea nu se compară”. Asta îți va zice dacă îl întrebi ce găsește acolo. Cică acolo urcă conținut artiștii profesioniști care țin la calitatea proiectelor video și sunt foarte selectivi cu publicul lor. Ce YouTube, dom'le?

Site-ul a fost construit inițial de Jake Lodwick și Zach Klein în anu l2004, ca un echivalent la CollegeHumor, pentru a împărtăși videoclipuri amuzante între colegi. IAC a achiziționat CollegeHumor și Vimeo în 2006, iar după ce Google a achiziționat YouTube pentru peste 1,65 miliarde USD, IAC a depus mai multe eforturi ca Vimeo să poată concura împotriva YouTube, concentrându-se pe furnizarea de conținut curat și video de înaltă definiție, pentru a se distinge de alte site-uri de partajare video. Lodwick și Klein au plecat în cele din urmă de la companie în 2009, iar IAC a implementat o structură mai concentrată asupra companiei pentru a dezvolta în continuare serviciile Vimeo, actualul CEO e Anjali Sud și este în vigoare din iulie 2017.

Pentru că are conținut la care YouTube nu poate nici măcar visa și pentru că oferă o calitate video de neîntrecut, el este locul preferat pentru un geek angrenat în domeniul IT.

6. Lonely Planet

Un geek este adesea atras de fotografiile exotice de pe Instagram. Și nu are cum să nu își dedice din timpul lui prețios găsirii de noi „lăcașuri” în care să se aventureze la următorul concediu. Din Thailanda până în Puerto Rico, el mereu survolează online-ul în căutarea unei locații mișto. Și nu se dezice de Lonely Planet, pe care îl consideră un ghid de nota 10. Atât pe print, pentru că e o companie axată pe publicare cărților, cât și în mediul online.

Lonely Planet a fost fondată de cuplul căsătorit Maureen și Tony Wheeler. În 1972, aceștia au pornit într-o călătorie prin Europa și din Asia către Australia, urmând ruta ghidului „Oxford and Cambridge Far Eastern Expedition”.

Denumirea companiei provine de la „lovely planet”, dintr-o melodie scrisă de Matthew Moore. Prima carte a Lonely Planet, „Across Asia on the Cheap”, avea 94 de pagini și a fost scrisă de cuplu, în casa lor. Tipăritul original a fost format din broșuri cu capse.

Tony s-a întors în Asia pentru a scrie „Across Asia on the Cheap”: un ghid complet pentru realizarea călătoriei peste pământ, publicat în 1975. Până în 1999, Lonely Planet a vândut 30 de milioane de exemplare ale ghidurilor sale de călătorie. Autorii companiei au beneficiat, în consecință, de partajarea profitului iar evenimente costisitoare au avut loc la biroul din Melbourne.

7. Mix.com

Pe 30 iunie 2018, StumbleUpon.com se muta pe domeniul Mix.com. Iar noua platformă are câteva caracteristici care ar putea fi de interes pentru un geek. Similar cu StumbleUpon, acest proiect este ca o rețea sociale care îi ajută pe utilizatori să descopere lucruri unice și interesante din imensul Internet. Mix oferă o nouă modalitate de a descoperi și salva lucrurile preferate ale oamenilor de pe Internet.

Evient, Mix.com este creat și furnizat de producătorii StumbleUpon. La fel ca StumbleUpon, Mix face parte din familia Expa. Expa lucrează cu fondatori care au dovedit că sunt competenți în a dezvolta și lansa noi companii. Expa a fost fondată de Garret Camp, co-fondator al Uber și StumbleUpon.

Bazat pe moștenirea StumbleUpon, Mix vă permite să descoperiți și să împărtășiți cele mai faine chestii de pe Internet. Platforma înțelege ce vă place datorită termenilor de căutarea, astfel încât vă va recomanda și mai mult din ceea ce vă interesează. Astfel, un geek este capabil să petreacă ore în șir pe acest site, care creează un fel de dependență pentru o persoană foarte curioasă.

8. Twitch

Twitch în 2020

Fără nici o urmă de îndoială, Twitch este locul în care un geek își petrece adesea seara. Aici el urmărește o mulțime de creatori de streaming în timp real, în general vorbim de videouri legate de jocuri video sau a celor de la evenimentele de e-sports.

Când Justin.tv a fost lansat în 2007 de Justin Kan și Emmett Shear, site-ul a fost împărțit în mai multe categorii de conținut. Categoria de jocuri a crescut foarte rapid și a devenit cea mai populară, cu conținut, de pe site. În iunie 2011, compania a decis să utilizeze conținutul de joc sub numele de TwitchTV, inspirat de termenul de joc „twitch”. S-a lansat oficial în beta pe 6 iunie 2011. De atunci, Twitch a atras peste 35 de milioane de vizitatori unici pe lună. Twitch a avut aproximativ 80 de angajați în iunie 2013 și a crescut la 100 până în decembrie 2013. Compania avea sediul în districtul financiar din San Francisco.

Twitch a fost susținut de investiții semnificative de capital de risc, cu 15 milioane de dolari americani în 2012 (în valoare de peste 7 milioane de dolari, încasați inițial pentru Justin.tv), și 20 de milioane de dolari în 2013. Pe lângă fluxul de finanțare de risc, în 2013 se credea că compania a devenit profitabilă. Mai ales de la închiderea concurentului său direct Own3d.tv la începutul anului 2013, Twitch a devenit cel mai popular serviciu de streaming de e-sport cu o marjă mare, determinând pe unii să ajungă la concluzia că site-ul web are „aproape monopol pe piață”. Serviciile video concurente, precum YouTube și Dailymotion, au început să crească proeminența conținutului de jocuri pentru a concura, dar au avut un impact mult mai mic până în prezent. La mijlocul anului 2013, pe Twitch erau peste 43 de milioane de spectatori lunar, spectatorul mediu urmărind o oră și jumătate pe zi. În februarie 2014, Twitch era a patra sursă de trafic pe Internet, în timpul perioadelor de vârf, în Statele Unite, în spatele Netflix, Google și Apple. Twitch reprezintă 1,8% din totalul traficului de Internet din SUA, în perioadele de vârf.

9. Issuu

Este unanim acceptat faptul că un geek nu se mai pretează la metodele clasice de a consuma presă. Dacă urmărește o revista sau un ziar, el o va face folosind binecunoscutul Issuu.com sau concurentul său pincipal, Calaméo. Ambele proiecte sunt pline cu conținut de la cele mai notabile reviste de la nivel mondial, răsfoirea acestora fiind o plăcere, indiferent dacă ești în fața unui laptop sau a smartphone-ului. Aici se pot găsi atat reviste care oferă conținut gratuit cât și publicații care pot fi citite doar pe bază de abonament sau plan lunar. În orice caz, știm că calitatea costă și garantat un geek nu se uită la bani dacă consideră că „merită”.

Publicat pe 03 iunie 2020 • 9 min. de citit
Categorie: Utile

WEBescu

Pasionat de tot ce are legătură cu Internetul, scriu despre ultimele noutăți din imensul univers WEB, ofer sfaturi și informații utile din această sferă.

Alte articole

Ești pasionat de meteorologie? Vezi care stații meteo s-ar potrivi mai bine pentru tine și pentru activitatea ta

Internet WEB poze

În acest articol vom face o analiză la mai multe categorii de stații meteo care se găsesc pe piață și la avantajele sau dezavantajele unora în comparație cu altele. Citește mai mult

de WEBescu • 18 septembrie 2020 • 12 min. de citit

Instrumente web care te pot ajuta la analiza cuvintelor cheie și analiza concurenței

Bani online Internet WEB

În acest articol vom cuprinde mai multe proiecte web care te vor ajuta în cazul în care dorești sa faci analiza concurenței sau a cuvintelor cheie pentru o nișă anume. Citește mai mult

de WEBescu • 13 septembrie 2020 • 13 min. de citit

Alternative la Flickr.com sau ce este un Flickr viewer și de ce s-ar putea să ai nevoie de așa ceva

Internet WEB Colaj foto poze Flickr

Ți se pare că Flickr.com este puțin în urmă cu inovațiile și nu este atât de prietenos precum ți-ai dori? Îți prezentăm câteva alternative care s-ar putea să-ți placă. Citește mai mult

de WEBescu • 13 iulie 2020 • 15 min. de citit