În acest articol vom cuprinde mai multe proiecte web care te vor ajuta în cazul în care dorești sa faci analiza concurenței sau a cuvintelor cheie pentru o nișă anume. În timp ce foarte multe dintre start-up-uri depind de Google când vine vorba de principala sursă de proveniență a traficului și cu toate actualizările algoritmului Google, un lucru a rămas destul de consistent pentru marketerii care caută să-și optimizeze site-urile pentru motoarele de căutare: cercetarea privind cuvintele cheie potrivite.
Ei bine, nevoia de a face un research amplu al cuvintelor cheie a rămas aceeași, indiferent de schimbările aduse de Google cu privire la partea de SEO.
Ce este analiza cuvintelor cheie?
Analiza cu privire la cuvintele cheie este procesul de a găsi și analiza termenii de căutare pe care oamenii îi introduc în motoarele de căutare, cu scopul de a utiliza acele date pentru un scop specific, de multe ori pentru optimizarea făcută pentru motoarelor de căutare (SEO) sau pentru marketingul general. Cercetarea de cuvinte cheie duce la descoperirea interogărilor, pentru a le utiliza în textul reclamelor sau chiar a site-ului propriu-zis, popularitatea întrebărilor, dificultățile de clasare și multe alte aspecte importante.
Din ce în ce mai mult, auzim cât de mult a evoluat SEO în ultimii 10 ani și cum au devenit aceste cuvintele cheie mai puțin importante în capacitatea noastră de a ne clasa în top, pentru căutările pe care oamenii le fac în fiecare zi.
Și, într-o oarecare măsură, acest lucru este adevărat: folosirea cuvintelor cheie care se potrivesc exact căutării pentru o anumită nișă nu mai este cel mai important factor de clasare în ochii unui profesionist SEO. Mai degrabă, este intenția din spatele acelui cuvânt cheie și dacă o bucată de conținut rezolvă sau nu acea intenție și mulțumește pe deplin utilizatorul, dacă îl face să revină sau să întreprindă o acțiune printr-un așa-zis „call to action”.
Dar asta nu înseamnă că cercetarea cuvintelor cheie este un proces învechit. Analiza de cuvinte cheie vă arată ce subiecte se află în interesul oamenilor și, presupunând că utilizați instrumentul SEO adecvat, cât de populare sunt aceste subiecte în rândul publicului pe care îl țintiți. Termenul mai potrivit este aici „subiecte” și nu doar cuvinte cheie, în sensul că cercetând cuvinte cheie care obțin un volum mare de căutări pe lună, puteți identifica și sorta conținutul pe diferite nișe, subiecte și domenii de interes populare sau în ascensiune. Apoi, puteți utiliza aceste subiecte pentru a dicta ce cuvinte cheie căutați și vizați.
Cum să faceți analiza cuvinte cheie pentru strategia SEO
Vă prezentăm un proces de cercetare a cuvintelor cheie pe care îl puteți urma pentru că vă ajută să găsiți într-o manieră foarte eficientă o listă de termeni pe care ar trebui să îi vizați. În acest fel, veți putea stabili și executa o strategie puternică de cuvinte cheie care vă va ajuta să găsiți termenii de căutare care vă interesează de fapt.
Pasul 1: Faceți o listă cu subiectele importante, relevante, pe baza a ceea ce știți despre afacerea care vă interesează.
Pentru a începe acest proces, gândiți-vă la subiectele pe care le considerați importante și utilizate de publicul țintă, în ceea ce privește termenii foarte generici. Veți găsi aproximativ 5-10 astfel de subiect pe care le veți considera că sunt importante pentru nișa vizată și apoi veți folosi aceste indicii pentru a vă ajuta să găsiți câteva cuvinte cheie specifice, mai târziu, în acest proces de descoperire.
Dacă sunteți un blogger obișnuit, acestea sunt probabil subiectele despre care scrieți pe blog cel mai des. Sau poate sunt subiectele care apar cel mai mult în conversațiile de vânzări. Puneți-vă în pielea persoanelor care sunt chiar cumpărătorii pe care doriți să vă focusați și răspundeți la întrebarea următoare: ce tipuri de subiecte ar căuta publicul țintă pentru care doriți ca afacerea online să fie găsită?
Pasul 2: Completați o listă cu cuvintele cheie considerate potrivite.
Acum că aveți câteva indicii relativ la tema pe care doriți să vă concentrați, este timpul să identificați câteva cuvinte cheie care se încadrează în acele zone de interes. Acestea sunt fraze de cuvinte cheie care credeți că sunt importante pentru a fi clasat în SERP-uri (paginile cu rezultate ale motorului de căutare), deoarece clientul pe care îl țintiți probabil efectuează căutări pentru acești termeni specifici.
La acest pas e bine să faceți o listă cât mai amplă, ea va fi redusă oricum la final când va trebui să păstrați doar acele cuvinte cheie care sunt foarte eficiente și cât mai precise atât pentru homepage cât și pentru restul paginilor. În funcție de pagina pe care doriți să o optimizați, e recomandat să folosiți și cuvinte cheie conexe dar cu un volum mai redus de căutări sau „long-tail”.
Ideea acestei etape nu este să construiți o listă finală de expresii cheie. Vreți doar să colectați foarte multe fraze pe care credeți că potențialii clienți ar putea să le folosească pentru a căuta conținut legat de subiectul vizat.
Deși foarte multe cuvinte și expresii cheie vor fi ușor de dedus chiar și fără să folosiți un instrument online care să vă ajute la generarea acestora, un alt mod inteligent de a crea idei de cuvinte cheie este să analizați meticulos pentru ce cuvinte cheie sunt găsite site-urile concurente. Pentru a face acest lucru, nu veți avea nevoie de un software de analiză a cuvintelor cheie precum Google Analytics sau Google AdWords. Le puteți descoperi accesând un site concurent și analizând meta tag-urile din codul HTML (apăsați CTRL + U în browser). E simplu!
Suplimentar, mai jos vă lăsăm o listă de proiecte online care vă ajută să descoperiți atât cuvinte cheie pentru un subiect anume dar și foarte multe site-uri concurente care folosesc acele cuvinte cheie în meta tag-urile lor sau chiar analiza acelor site-uri într-o manieră foarte comodă. Sperăm să vă fie de mare folos, noi le folosim constant.
1. prlog.ru
Unul dintre favoritele noastre este proiectul rusesc prlog.ru. Acesta întrunește toate condițiile pentru a putea fi considerat foarte util și de top în analiza concurenței dar și a cuvintelor cheie.
De asemenea, permite într-o manieră aproape unică colectarea a foarte multor informații de folos despre un site anume, lucruri care ar fi putut fi aflate doar folosind instrumente specifice pentru research care, de obicei, sunt contra cost.
2. websiteopedia.com
Un proiect de analiză foarte performant, axat pe aflarea informațiilor legate de hostul și serverul unui site, adresa IP, DNS Record, HTTP Header Analysis etc. El poate fi util în multe situații mai ales dacă doriți să analizați viteza de încărcare a unui site concurent.
3. uptime.com
uptime.com vă ajută să monitorizați starea serverul și timpii în care un proiect a fost căzut plus alte tipuri de erori ce țin de server și DNS sau de problemele cauzate de eventuali viruși.
4. hypestat.com
Cu acest instrument complex puteți „sustrage” foarte multe informații despre un proiect concurent: informații despre tehnologiile web folosite de un site, estimări ale traficului avut de acesta, despre host, despre utilizarea mobilă, despre certificatul SSL etc.
5. directorylib.com
Un proiect axat mai mult pe aflarea concurenților direcți, care și-au optimizat site-ul pe aceleași cuvinte cheie. Foarte util când vine vorba de analizarea frazelor „short-tail” dar pare să funcționeze de minune și pentru cele „long-tail”.
6. sitelike.org
Precum și numele îl dă de gol, acest proiect te ajută să găsești, foarte ușor, site-uri similare cu unul dat. Instrumentul analizează în primul rând textul și meta tag-urile paginilor, făcând o comparație bazată pe similaritatea acestora.
7. websiteperu.com
Un alt proiect care detectează posibilele cuvintele cheie dintr-un proiect dat și apoi caută să găsească alte proiecte similare. Câteva exemple de interogări referitoare la vreme: vremea curentă, vremea din Galați, vremea din București.
8. 5dollarsite.com
Foarte asemănător cu cel de mai sus, poate fi și el foarte util în unele situații, pe care vă lăsăm să le descoperiți singuri. Câteva exemple de interogări referitoare la nișa meteo: vremea curentă, vremea din Craiova, vremea din Suceava, vremea din Arad.
9. linkddl.com
Un alt proiect web ale cărui atuuri vă lăsăm pe voi să le descoperiți. Dăm exemplu doar de câteva interogări pentru un proiect aflat pe nișa meteo: meteo, vremea în Iași, vremea în București.
10. informer.com
Un site care vă ajută la aflare multor detalii referitoare la un site concurent. Exemplu de afișări pentru un site care prezintă prognoza meteo: vremea, meteo.
11. nichesitemastery.com
Descoperiți voi siguri acest proiect, noi sperăm să vă fie de mare folos în demersul de a găsi cât mai mulți concurenți. Interogări date ca exemplu: vremea București, vremea Oradea.
12. keyosa.com
La fel ca cele de mai sus, util la descoperire concurenților direcți de la care veți avea, cel mai probabil, foarte multe de învățat. Câteva interogări: vremea în România, meteo.
13. au-e.com
au-e.com este și el un proiect demn de luat în seamă, dar vă lăsăm să îl descoperiți singuri. Câteva exemple de interogări pentru acest proiect: vremea la București, vremea la Buzău, vremea la Bistrița.
14. keyfora.com
Un proiect foarte simpatic nouă. Descoperiți-l singuri. Vă lăsăm aici dar câteva exemple de pagini, ca rezultat al următoarelor interogări: vremea Iași, meteo.
15. stuffgate.com
Proiect foarte bun pentru generarea de noi cuvinte cheie, la care poate nici nu vă gândeați. Are un design atractiv și foarte intuitiv, la fel ca majoritatea celor de sus.
16. ikeyword.net
Iarăși, cu acest proiect web veți descoperi concurenți și cuvinte cheie noi, într-o manieră foarte simplă. El este foarte bun în cazul în care cele de mai sus nu își fac bine treaba pentru o interogare anume.
17. freedirectorysite.com
Un site web foarte asemănător cu unele de mai sus, probabil face parte din același grup de site-uri. Vă lăsăm aici doar câteva interogări, drept exemplu: vremea Iași, vremea Sibiu, vremea Alexandria.
18. link-de.com
Proiect web similar și el cu multe de mai sus, convingeți-vă singuri de acest aspect. Poate fi folosit în cazul în care unul de sus este nefuncționat la un moment dat. E bine să fie și el trecut aici, în această listă.
19. elitenicheresearch.com
Un site web care vă ajută la descoperirea altor interogări similare făcute pe web dar și alte proiecte concurente. Foarte Simplu de folosit, nu credem că vă va da bătăi de cap chiar dacă sunteți un începător în ale calculatoarelor.
20. freedirectorysite.com
La fel ca cele de mai sus, poate fi foarte util și el. E bine să combinați mai multe astfel de instrumente, pentru precizia rezultatelor obținute, în demersul de a găsi noi cuvinte cheie sau noi site-uri concurente.
WEBescu
Pasionat de tot ce are legătură cu Internetul, scriu despre ultimele noutăți din imensul univers WEB, ofer sfaturi și informații utile din această sferă.
Alte articole
Ești pasionat de meteorologie? Vezi care stații meteo s-ar potrivi mai bine pentru tine și pentru activitatea ta
În acest articol vom face o analiză la mai multe categorii de stații meteo care se găsesc pe piață și la avantajele sau dezavantajele unora în comparație cu altele. Citește mai mult
Alternative la Flickr.com sau ce este un Flickr viewer și de ce s-ar putea să ai nevoie de așa ceva
Ți se pare că Flickr.com este puțin în urmă cu inovațiile și nu este atât de prietenos precum ți-ai dori? Îți prezentăm câteva alternative care s-ar putea să-ți placă. Citește mai mult
12 fotografii digitale luate în unele dintre reședințele de județ din România (IV)
Îți plac fotografiile creative și realizate din unghiuri ciudate? Ți-am pregătit 12 astfel de cadre pentru a te putea inspira și a evolua, în caz că fotografia se numără printre pasiunile tale. Citește mai mult