Ești un nou pasionat de meteorologie? Ca tine sunt mulți alții iar în ultima vreme, datorită exploziei tehnologice, oricine poate găsi să-și achiziționeze o stație meteo digitală, foarte performantă și la un preț foarte bun. Am decis să facem un articol pe această temă, noi avem colegi pasionați de acest domeniu și ne gândim că poate foarte mulți dintre voi veți fi interesați de acest subiect și doriți să cunoașteți ce opțiuni aveți disponibile și care stație meteo vi s-ar potrivi mai bine.
În timp ce vara aduce zile lungi și leneșe, cu mult timp liber și concedii, aceasta poate aduce, de asemenea, și vreme imprevizibilă, care poate face planificarea activităților preferate foarte dificilă. Nimic nu este mai dezamăgitor decât pregătirea în detaliu a unui picnic, a unei excursii pe jos sau a unui sejur la plajă, doar pentru a avea marea neplăcere de a ne fi dat totul peste cap de o furtună!
Și chiar dacă nimeni nu vrea să înceapă să se gândească la inevitabilele zile reci de iarnă, chiar și cu două luni înainte, vremea de iarnă poate fi la fel de perturbatoare pentru planurile tale.
E drept că foarte mulți dintre noi trăiesc bazându-se pe rapoartele meteorologice date la posturile de televiziune locală, ele provin de obicei chiar de la ANM, iar acest mod de a ne lua doza zilnică de prognoză meteo nu poate fi întotdeauna cel mai bun mod de a monitoriza vremea, cel puțin pe cea curentă. E de dorit să mai completăm aici și cu o stație meteo personală. Din acest motiv avem pe întreg mapamondul entuziaști care au în dotare așa ceva și despre care se poate zice că au devenit un fel de meteorolog propriu.
Stațiile meteorologice de acasă, din ziua de azi, sunt o modalitate remarcabilă de precisă și fiabilă de a ne ține la curent cu condițiile meteorologice actuale. Unele modele încorporează senzori mai sofisticați și pot include fluxuri de avertizări meteo ale unor servicii naționale de meteorologie sau rapoarte din surse private, pentru a oferi o capacitate de prognoză mult mai precisă.
Astfel, se poate zice că o stație meteo profesională sau de înaltă precizie este o modalitate superbă de a rămâne informați cu privire la prognozele meteorologice severe și de a nu fi surprinși într-un mod foarte neplăcut.
De la fermieri pană la entuziaști și pasionați, în funcție de scopul pentru monitorizarea condițiilor meteorologice de acasă, există o varietate de opțiuni pentru tipul și modelul cel mai potrivit pentru nevoile avute.
Să zici că o stație meteo este doar o stație meteo, ar fi o greșeală foarte mare. Diferența dintre tipurile de stații meteorologice este destul de mare și clară. Aceasta este o scurtă analiză a tipurilor de stații meteorologice disponibile, în funcție de interesele avute.
1. Stații meteo personale
Acestea mai sunt numite și stații meteo de casă (am tradus englezescul „Home Weather Stations”). Ele pot varia de la mici monitoare de confort de interior, foarte simple, la stații mult mai complexe, cu suficiente sisteme de avertizare pentru a satisface tot felul de situații neprevăzute. Le vom detalia mai jos pe toate.
a. Monitoarele de temperatură și umiditate de sine stătătoare. Acestea oferă citiri de bază ale condițiilor interioare și afișează aceste informații digital, cum ar fi temperatura și umiditatea interioară curentă și ora exactă.
b. Stațiile wireless de interior sau exterior. Acestea merg mult mai departe și utilizează monitoare de la distanță pentru a oferi date despre condițiile meteo exterioare. De obicei, măsoară cu ajutorul unui senzor de distanță temperatura interioară și umiditatea, pe cea exterioară, temperatura minimă și maximă înregistrată, fazele lunii, ora etc.
c. Stațiile meteorologice wireless complete. Sunt și cele mai complexe, concepute pentru pasionații de vreme. Informațiile sunt afișate pe un ecran LED color și au capacitatea de a oferi și o prognoză meteo, bazată pe condițiile locale și feed-ul unor agenții private, nu doar agenția națională. Unele oferă alerte de temperatură extremă. De obicei măsoară temperatura și umiditatea din interior și exterior, temperatura minimă și maximă zilnică înregistrată, presiune barometrică, punctul de îngheț, indicele de căldură, riscul de apariție a mucegaiului, viteza vântului și direcția acestuia, precipitațiile, fazele lunii, ora exactă etc.
2. Stații meteorologice profesionale
Aceste stații fie vin cu senzori suplimentari, fie le au disponibile pentru cumpărarea separată. Cu sistem de conectare Wi-Fi, o stație meteo profesională poate accesa resurse suplimentare cum ar fi date ale serviciului național de meteorologie (ANM, în cazul României) și resurse meteorologice din diverse surse private pentru a crește acuratețea prognozelor. Aceste stații sunt concepute pentru a îndeplini standarde meteorologice înalte și sunt suficient de dure pentru a rezista la vremea severă. În plus, față de informațiile oferite de stațiile meteo personale, acestea colectează și procesează mai multe date pentru a informa și prezice vremea probabilă.
Aceste date afișate sunt următoarele: recordurile de temperatură pentru date zilnice (maximul și minimul), înregistrări ale celor mai înalți și celor mai joși indici calculați pentru o perioadă de timp dată, direcția predominantă a vântului, viteza curentă și viteza maximă atinsă de vând (de obicei la rafale), ora și data NIST, probabilitatea de apariție a precipitațiilor cu istoricul datelor de ploaie și oră, temperatura „Se simte ca” pentru Heat Index & Wind Chill, indicatori de tendință în aer etc. Folosind aplicații de pe un smartphone, puteți monitoriza condițiile afișate de aceste stații și de la distanță și puteți primi notificări de tip „push” pe telefon, în caz de vreme severă iminentă.
3. Stații meteorologice de înaltă precizie
Aceste stații meteorologice oferă cea mai mare precizie și vin cu un certificat de precizie. Acestea sunt compatibile Wi-Fi și oferă toate informațiile unei stații profesionale, plus multe altele. Acest tip de stație meteo are senzori de cea mai înaltă calitate, are o construcție foarte rezistentă, oferă o acuratețe foarte ridicată și vă va costa mult mai mult. Față de stațiile meteo profesionale acestea mai calculează și afișează și un grafic de presiune (au senzori care măsoară și presiunea atmosferică), rata precipitațiilor, rata de evaporare, UV, radiația solară etc.
Și totuși, după ce am clasat aceste stații meteo pe diverse grupe și subgrupe rămâne încă de răspuns la ultima întrebare: cum îmi aleg o stație meteo potrivită?
Răspunsul este puțin mai complex și depinde, într-adevăr, în mare parte doar de cât de multe informații doriți să cunoașteți, cât de exacte doriți ca acestea să fie dar și de câți bani doriți să investiți în aceasta. O stație meteo profesională sau de înaltă precizie, care permite monitorizarea proprietății de la distanță, este de neprețuit în cazul condițiilor meteorologice severe și când sunteți plecat cu diverse treburi. Dacă doriți doar monitorizarea de acasă, atunci nu veți dori să plătiți și pentru sistemul remote de monitorizare de pe telefon.
Decideți întâi câți bani sunteți dispuși să cheltuiți și scopul folosirii acesteia. Apoi comparați toate caracteristicile, durabilitatea și acuratețea înainte de cumpărare una de la un brand oarecare.
Ar mai fi ceva important de adăugat. Unele din aceste stații pot fi conectate la sisteme online de monitorizare și stocare a datelor culese, astfel încât să împărtășiți datele voastre cu ale altor proprietari de stații meteo. Aceste date se pot încărca automat pe mai multe proiecte web și forumuri, unul foarte cunoscut ar fi wow.metoffice.gov.uk. Aici au urcat și colegii noștri date transmise de astfel de stații meteo, din toate cele 41 de orașe reședință de județ. Vă lăsăm aici link-urile unde puteți găsi acele date: date cu vremea curentă din Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Brașov, Galați, Ploiești, Oradea, Brăila, Arad, Pitești, Sibiu, Bacău, Târgu Mureș, Baia Mare, Buzău, Botoșani, Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Drobeta-Turnu Severin, Suceava, Piatra Neamț, Târgu Jiu, Târgoviște, Focșani, Bistrița, Tulcea, Reșița, Slatina, Călărași, Alba Iulia, Giurgiu, Deva, Zalău, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Alexandria și Miercurea Ciuc.
WEBescu
Pasionat de tot ce are legătură cu Internetul, scriu despre ultimele noutăți din imensul univers WEB, ofer sfaturi și informații utile din această sferă.
Alte articole
Instrumente web care te pot ajuta la analiza cuvintelor cheie și analiza concurenței
În acest articol vom cuprinde mai multe proiecte web care te vor ajuta în cazul în care dorești sa faci analiza concurenței sau a cuvintelor cheie pentru o nișă anume. Citește mai mult
Alternative la Flickr.com sau ce este un Flickr viewer și de ce s-ar putea să ai nevoie de așa ceva
Ți se pare că Flickr.com este puțin în urmă cu inovațiile și nu este atât de prietenos precum ți-ai dori? Îți prezentăm câteva alternative care s-ar putea să-ți placă. Citește mai mult
12 fotografii digitale luate în unele dintre reședințele de județ din România (IV)
Îți plac fotografiile creative și realizate din unghiuri ciudate? Ți-am pregătit 12 astfel de cadre pentru a te putea inspira și a evolua, în caz că fotografia se numără printre pasiunile tale. Citește mai mult