Cum să faci bani din pasiunile tale folosind platforma Patreon

Ești o persoană creativă? Poate ești un artist și tot ceea ce dorești să faci e să creezi opere de artă originale. Poate că ești un scriitor, tânjind să creezi următorul mare roman sau o trilogia populară. Ai putea fi chiar un terapeut online, un eseist sau un muzician care dorește doar să-și facă munca preferată, toată ziua. Orice ai fi, e greu să faci așa ceva dacă nu ai parte și de sprijin financiar - iar un loc de muncă obișnuit te obosește și îți alungă creativitatea. Aici intervine Patreon.

Ce este Patreon?

Logo Patreon

Patreon este un site web care combină tradiția persoanelor înstărite de a fi „patroni” ai artelor cu crowdfundingul - așa că acum, persoanele din toate clasele sociale, pot oferi sprijin persoanelor de a căror activitate se bucură. În unele moduri, se poate zice că este ca un Kickstarter continuu - un muzician independent sau un artist care pictează își poate face o pagină pe Patreon, iar apoi să stabilească obiective financiare și proiecte și să ofere avantaje, adesea exclusive, suporterilor lor.

Serviciul a fost lansat în anul 2013 și a devenit o forță motrice în comunitatea creativă. Este foarte popular printre artiștii webcomic, muzicienii independenți, creatorii de video pe YouTube și creatorii de conținut similar. Dacă dorești să te concentrezi pe crearea unei relații cu publicul tău țintă și a îi determina să plătească conținutul oferit de tine, pentru a genera un venit stabil care să îți permită continuarea activității și să îți ofere timp liber pentru aceasta, Patreon poate fi ceea ce cauți! Amanda Palmer, o muziciană independentă, câștigă aproximativ 83.000 de dolari de la susținătorii Patreon, pentru fiecare lucrare creativă pe care o lansează. Chapo Trap House Podcast are peste 20.000 de patroni și face în jur de 88.000 de dolari pe lună. Seanan McGuire, cel mai vândut autor de fantezie de la New York Times, realizează în jur de 9000 de dolari pentru fiecare nuvela pe care o scrie (una pe lună). Acum, toți acești oameni aveau o audiență în afara proiectului Patreon, înainte de a începe, și au petrecut cu toții ani alimentând acea rețea de suporteri - dar asta este și un lucru pe care îl puteți face chiar de acum, folosindu-vă de Patreon. Folosindu-vă de timp, puteți construi o audiență și puteți face un flux de venituri din Patreon - aveți nevoie doar de ceva concret pe care să îl vindeți.

Cum funcționează serviciul Patreon?

Este foarte simplu să vă configurați o pagină Patreon proprie. După ce v-ați decis să utilizați platforma, creați un cont - este posibil să aveți un cont deja în cazul în care sprijiniți alte pagini Patreon. Dacă doriți să deveniți un creator, veți fi ghidat în timpul configurării propriei pagini: puteți fie să vă înregistrați la Patreon ca creator de la început, fie să vă convertiți profilul într-un cont de creator, dacă ați avut anterior un cont doar pentru a sprijini alte persoane.

Când faceți pasul hotărâtor și începeți să configurați pagina de creator Patreon, există câteva secțiuni principale ale procesului.

În primul rând, trebuie să vă descrieți și să dați câteva detalii de bază despre munca pe care o veți oferi pe Patreon: aici descrieți ce creați (muzică, literatură, tutoriale, conținut video etc), trebuie să vă decideți dacă doriți să câștigați pe lună sau pe lansare, să vă conectați profilurile sociale și chiar să încărcați un videoclip de introducere pentru a vă informa publicul despre ce este conținutul pe care doriți să îl creați pe Patreon și de ce ar trebui să vă susțină cu un abonament sau prin diverse achiziții.

În al doilea rând, trebuie să descrieți modul în care utilizați Patreon: aici puteți să vă stabiliți obiectivele financiare și să creați diferite niveluri de recompensă pentru suporterii vizați. Obiectivele financiare vă permit să stabiliți ceea ce se va întâmplă dacă suporterii au oferit suficienți bani pentru a ajunge la o suma pe care o cereți pe lună. Unele pagini folosesc acest spațiu pentru a le spune susținătorilor că acum pot să-și plătească chiria, să-și permită asigurarea de sănătate sau să îndeplinească alte nevoi umane de bază, care le oferă libertatea de a crea și mai mult conținut de calitate. Alți utilizatori de Patreon pot anunța că de la acea sumă pot oferi videoclipuri exclusive pe YouTube, în fiecare lună, o descărcare suplimentară a melodiilor sau o pagină de colorat exclusivă pentru toți abonații. Sunt doar câteva exemple.

Apoi, există nivelurile de recompensă! Dacă sunteți artist, puteți oferi conținut exclusiv doar anumitor niveluri. Astfel, vă motivați persoanele din grupul țintă să vă susțină cu o sumă mai mare pentru a avea acces la acel tip de conținut.

În al treilea rând, dacă nu ați făcut-o deja, aveți nevoie de elemente vizuale atrăgătoare pentru pagina de Patreon. Nu numai că vor face ca pagina să arate frumos și profesional, dar sunt incredibil de valoroase pentru a atrage atenția într-un mod plăcut. Dacă sunteți un artist vizual ca un fotograf sau un caricaturist, probabil că ați acoperit acest lucru. Dacă nu, petreceți ceva timp uitându-vă la paginile Patreon populare, pentru a vedea ce fac și ce imagini ar putea sprijini cel mai bine marca și munca proprie. Apoi, dacă nu aveți abilitățile Photoshop pentru a vă face o identitate vizuală cât mai creativă, puteți cere ajutorul unui profesionist.

În această etapă, sunteți gata de lansare! Ați descris ceea ce creați, ați făcut o pagină atractivă cu obiectivele clar stabilite și ați setat niveluri de recompensă tentante. Acum trebuie doar să creați conținut de calitate și să vă promovați pagina de Patreon pe cat mai mult posibil, folosindu-vă de social media dar mai ales de site-ul propriu, în caz că aveți unul. Cu puțin noroc, abonamentele vor veni îndată!

Cum primesc banii de pe Patreon?

Asigurați-vă că nu ați uitat setare contului pentru a putea fi plătit: configurați-vă pagina! În calitate de creator pe Patreon, momentan aveți două opțiuni de plată: puteți fi plătit prin depunere directă Stripe sau puteți fi plătit prin PayPal. Patreon va păstra 5% din suma câștigată (așa face Patreon profit și poate oferi serviciul gratuit, către toți utilizatorii), iar apoi pot exista taxe în funcție de metoda de plată - cu Stripe, există o taxă de 0.25 de dolari americani pentru fiecare depozit, iar PayPal percepe 0.25 de dolari americani sau 1% din suma transferată (PayPal acceptă să facă plata doar dacă ați acumulat cel puțin 20 de dolari americani pe depozit). De asemenea, va trebui să completați un formular fiscal, în cazul în care faceți peste 600 de dolari americani într-un an calendaristic. Apoi, sunteți gata! Menționăm că aceste cifre pot diferi de la țară la țară și pot suferi schimbări în timp. Informați-vă despre acest aspect în timpul setării paginii, pentru a nu avea surpize neplăcute ulterior.

Acum știi cum poți scoate banii. Dar cum reușești să crești cu Patreon?

Există două tipuri de răspuns la această întrebare: primul este de a avea priză la public și de a te promovă pe cat mai mult posibil, iar al doilea este de a oferi ceva de valoare care motivează un public cât mai larg să vă susțină.

Vă puteți promova mai întâi la oamenii care vă citesc site-ul sau vă ascultă muzică, oamenii care s-au abonat la newsletter, oamenii care vă urmăresc pe Twitter, Facebook, Pinterest sau YouTube etc. Acești oameni au interesul de a vă susține, mai întâi. Deci, asigurați-vă că știu despre pagina Patreon nou creată! Share-uiți pagina cât mai mult și pe grupuri de interes, pe social media, în momentele în care posibilii utilizatori țintă sunt foarte activi. Este recomandat să o împărtășiți de mai multe ori - social media se mișcă atât de repede în aceste zile încât uneori este singura modalitate de a vă asigura că oamenii vă văd postările. Afișați sigla Patreon (cu un link către pagina creată) vizibil și pe site-ul propriu.

Cam asta e tot! Fiți cât mai creativ când vine vorba atât de conținutul creat cât și despre găsirea de noi oportunități de promovare și creșterea audienței.

Publicat pe 23 mai 2020 • 5 min. de citit
Categorie: Utile

WEBescu

Pasionat de tot ce are legătură cu Internetul, scriu despre ultimele noutăți din imensul univers WEB, ofer sfaturi și informații utile din această sferă.

Alte articole

Ești pasionat de meteorologie? Vezi care stații meteo s-ar potrivi mai bine pentru tine și pentru activitatea ta

Internet WEB poze

În acest articol vom face o analiză la mai multe categorii de stații meteo care se găsesc pe piață și la avantajele sau dezavantajele unora în comparație cu altele. Citește mai mult

de WEBescu • 18 septembrie 2020 • 12 min. de citit

Instrumente web care te pot ajuta la analiza cuvintelor cheie și analiza concurenței

Bani online Internet WEB

În acest articol vom cuprinde mai multe proiecte web care te vor ajuta în cazul în care dorești sa faci analiza concurenței sau a cuvintelor cheie pentru o nișă anume. Citește mai mult

de WEBescu • 13 septembrie 2020 • 13 min. de citit

Alternative la Flickr.com sau ce este un Flickr viewer și de ce s-ar putea să ai nevoie de așa ceva

Internet WEB Colaj foto poze Flickr

Ți se pare că Flickr.com este puțin în urmă cu inovațiile și nu este atât de prietenos precum ți-ai dori? Îți prezentăm câteva alternative care s-ar putea să-ți placă. Citește mai mult

de WEBescu • 13 iulie 2020 • 15 min. de citit