Cele mai bune site-uri de imagini stock care oferă fotografii gratis
Ai un blog sau pur și simplu cauți o fotografie cool pentru o postare pe Facebook? Îți prezentăm câteva site-uri de top care îți oferă fotografii gratuit.
Sigur nu o singură dată te-ai întrebat unde găsești poze de o calitate superioară și la o rezoluție foarte mare pentru proiectele tale. Ca alternativă la proiectele imense de fotografie stock, unde pozele sunt contra cost, există numeroase proiecte care oferă poze gratuit. Mai jos ai o listă cu proiecte pe care ar trebui să le încerci. Aceste proiecte conțin imagini care pot fi folosite de către oricine, deși e bine să te informezi despre licența fiecărei fotografii, unele au anumite limitări etc.
1. Unsplash
Unsplash este o colecție de fotografii foarte frumoase donate de fotografi pricepuți și a fost folosită pentru a crea niște lucrări incredibile. Există mai puține imagini decât veți găsi pe Pixabay (a se vedea mai jos), dar calitatea este mai consistentă.
Instrumentul de căutare Unsplash este cel mai rapid mod de a găsi o imagine, dar dacă aveți un pic de timp puteți consulta colecțiile - adică grupuri de fotografii sortate de alți utilizatori în teme precum „Light and Shadow”, „Street Life” și „Into the Wild”. Îți poți crea propriile colecții după ce te-ai înscris cu un cont. Este ideal pentru inspirație sau colectarea resurselor pentru un proiect.
Unsplash are chiar și o aplicație iOS, care te ajută să găsești imagini stock pe care să le folosești pentru lucrări creative pe un iPad sau iPhone. La fel ca în cazul tuturor site-urilor cu fotografie stock, nu este necesar să dăm credit fotografului, dar Unsplash menționează că este recomandat să adăugați un credit simplu, cu un link către profilul autorului, ca amabilitate.
2. Pixabay
Este considerat proiectul cu cel mai mare număr de fotografii. Pixabay are un pachet cu peste un milion de imagini din domeniul public - nu numai fotografii, ci și ilustrații, grafică vectorială și chiar videoclipuri. Colecția sa de fotografie de peisaj este una vastă, iar secțiunea „Editor’s Choice” merită aruncată o privire, dacă nu aveți în minte ceva specific.
După ce ați găsit o fotografie gratuită adecvată, alegeți o rezoluție adecvată (proiectele pentru imprimare vor avea nevoie de o rezoluție mult mai mare decât cele online) și completați un Captcha pentru a descărca fișierul. Puteți sări peste pasul cu Captcha înscriindu-vă cu un cont gratuit.
Marea majoritate a imaginilor de pe Pixabay sunt sigure pentru muncă, dar pentru a evita apariția explicită a altor rezultate, asigurați-vă că bifați caseta „Enable SafeSearch” înainte de a naviga sau căuta ceva. Calitatea fotografiei nu este la fel de ridicată ca în cazul Unsplash, dar dacă nu găsiți o fotografia gratuită de care aveți nevoie acolo, Pixabay vă poate ajuta.
3. Shutterstock
Shutterstock este un furnizor american de fotografii, material de stock, muzică stock și instrumente de editare. Are sediul în New York. Fondată în 2003 de programatorul și fotograful Jon Oringer, Shutterstock păstrează o bibliotecă de aproximativ 200 de milioane de fotografii gratuite, grafică vectorială și ilustrații, cu aproximativ 10 milioane de videoclipuri și piese muzicale disponibile pentru licențiere.
Interfața Shutterstock în 2020 arată ca mai sus.
De la fondarea sa, Shutterstock a achiziționat o serie de alte companii, începând cu Bigstock în 2009 și urmată de furnizorul de software digital de gestionare a activelor Webdam în 2014. După ce a achiziționat Rex Features și PremiumBeat în 2015, Shutterstock a semnat un acord de parteneriat cu Associated Press și a achiziționat Flashstock, cea mai recentă achiziție, în 2017. De asemenea, are un acord de licențiere cu companii precum Penske Media Corporation. Compania avea peste 100.000 de contribuabili în martie 2016, având o bază de clienți activă de 1,4 milioane de persoane în 150 de țări. Pe lângă fotografiile cu licență, acest proiect oferă și numeroase poze gratuite. Acesta este motivul pentru care este inclus în această listă.
4. Dreamstime
Concurent direct cu Shutterstock, acest proiect oferă și o vastă colecție de fotografii gratis. Compania a luat naștere în anul 2000 ca un site web care vindea imagini fără drepturi de autor și a fost reproiectat ca furnizor de microstock „activat pentru comunitate” în 2004, intrând pe piață după rivalii săi iStock și Shutterstock. Potrivit Nashville Business Journal, compania a avut vânzări care s-au apropiat de 10 milioane de dolari în anul 2007, iar veniturile au fost de 15 milioane de dolari în 2008. Baza de date a imaginilor a constat din 25 de milioane de fișiere de la 170.000 de contribuabili diferiți din întreaga lume, în anul 2014, și din 49 de milioane de fișiere în noiembrie 2016.
5. Freepik
Compania Freepik oferă resurse grafice pentru toată lumea! Cel puțin așa se laudă. Are sediul în centrul insulei Málaga, Spania. Fiind una dintre companiile cu cea mai rapidă creștere dintre companiile din Europa, aflate în sectorul tehnologiei (și pe locul 109 la nivel mondial), comunitatea Freepik crește în fiecare zi și oferă resurse de cea mai bună calitate pentru utilizatorii săi.
În prezent compania are 120 de angajați și lucrează cu peste 500 de colaboratori.
Compania Freepik cuprinde 3 proiecte de design digital care ajută pe toată lumea să aducă creativitate în viața de zi cu zi: Freepik, cel mai mare site web pentru resurse grafice gratuite, Flaticon, sursa numărul 1 pentru pictograme personalizabile gratuite și SlidesGo, modele Google Slide și PowerPoint gratuite pentru prezentările de acel tip.
WEBescu
Pasionat de tot ce are legătură cu Internetul, scriu despre ultimele noutăți din imensul univers WEB, ofer sfaturi și informații utile din această sferă.
Alte articole
Ești pasionat de meteorologie? Vezi care stații meteo s-ar potrivi mai bine pentru tine și pentru activitatea ta
În acest articol vom face o analiză la mai multe categorii de stații meteo care se găsesc pe piață și la avantajele sau dezavantajele unora în comparație cu altele. Citește mai mult
Instrumente web care te pot ajuta la analiza cuvintelor cheie și analiza concurenței
În acest articol vom cuprinde mai multe proiecte web care te vor ajuta în cazul în care dorești sa faci analiza concurenței sau a cuvintelor cheie pentru o nișă anume. Citește mai mult
Alternative la Flickr.com sau ce este un Flickr viewer și de ce s-ar putea să ai nevoie de așa ceva
Ți se pare că Flickr.com este puțin în urmă cu inovațiile și nu este atât de prietenos precum ți-ai dori? Îți prezentăm câteva alternative care s-ar putea să-ți placă. Citește mai mult