Ce este Wayback Machine?

Dorești să știi cum au arătat site-uri precum Facebook, YouTube, Twitter etc. la început de drum? Internet Archive de la Wayback Machine te poate duce în trecut.

Chiar dacă nu te interesează un site anume, e o experiență unică să te joci puțin cu versiunile paginilor, foarte vechi, furnizate de Wayback Machine Internet Archive. Acest proiect este dedicat exclusiv stocării paginilor web, astfel încât să puteți să le priviți din nou mai târziu. Cu ani mai târziu, nu doar luni.

Wayback Machine a catalogat și stocat mai mult 400 de miliarde de pagini web încă de la sfârșitul anilor '90, astfel încât există o bună șansă că site-ul pe care doriți să-l vedeți să fie găsit la Wayback Machine, mai exact la adresa web archive.org. Atâta timp cât site-ul permite crawlerelor să îl „parcurgă” și nu este protejat sau blocat prin parolă, puteți chiar să arhivați manual orice pagină doriți, astfel încât să puteți avea întotdeauna acces la ea în viitor.

Evident, Wayback Machine nu te poate ajuta dacă nu puteți avea acces deja la Internet. Paginile salvate în timp sunt stocate pe servere ca oricare alt site web pe care îl accesezi zilnic.

Pentru ce este Wayback Machine?

Wayback Machine a fost creat pentru a oferi un loc pentru păstrarea artefactelor digitale pentru cercetători, istorici sau simpli pasionați de web, dar poate fi la fel de ușor folosit pentru divertisment, pentru a vedea cum s-a schimbat o pagină web de-a lungul timpului. De exemplu, poate ești curios să afli cum a arătat gigantul motor de căutare Google.com, în anul 2001. Un alt motiv ar putea fi accesarea unei pagini de pe un site web care nu mai există în prezent. Acest lucru poate fi foarte ajutător în anumite situații.

Interfața Google în anul 2001

Mai sus am atașat un print screen cu interfața Google din anul 2001, așa cum apare pe web.archive.org.

 

Internet Archive poate fi, de asemenea, util pentru găsirea proiectelor abandonate sau diverse programe software vechi. Dacă utilizați Wayback Machine pentru a accesa un site care a fost închis, este posibil să puteți descărca fișiere care existau pe pagina live.

Wayback Machine este o soluție foarte bună pentru a găsi pagini foarte vechi, dar dacă căutați versiuni mai recente ale unui site web pe care nu îl puteți accesa, încercați să utilizați opțiunea de cache-uire a paginilor, de la Google.

Puțin istoric despre inițiativa Wayback Machine

Fondatorii Internet Archive, Brewster Kahle și Bruce Gilliat, au lansat Wayback Machine în 2001 pentru a rezolva problema conținutului site-urilor care dispărea de fiecare dată când acesta era schimbat sau închis. Serviciul permite utilizatorilor să vadă versiuni arhivate ale paginilor web de-a lungul timpului, pe care arhiva le numește „index tridimensional”. Kahle și Gilliat au creat mașina în speranța de a arhiva întregul Internet și de a oferi „acces universal la toate cunoștințele”.

Numele Wayback Machine a fost ales ca referință la „mașina WABAC” (pronunțată way-back), un dispozitiv fictiv de călătorie în timp folosit de personajele Mister Peabody și Sherman în The Rocky and Bullwinkle Show, un desen animat. Într-unul dintre episoadele componente ale desenului animat, Istoria improbabilă a lui Peabody, personajele au folosit în mod obișnuit mașina pentru a asista, participa și a schimba, adesea, evenimente celebre din istorie.

Wayback Machine a început să arhiveze paginile web în cache în 1996, cu scopul de a face public serviciul cinci ani mai târziu. Din 1996 până în 2001, informațiile au fost păstrate pe bandă digitală, Kahle permițând ocazional cercetătorilor și oamenilor de știință să apeleze la baza de date. Când arhiva a ajuns la cea de-a cincea aniversare în 2001, a fost dezvăluită și deschisă publicului într-o ceremonie la Universitatea din California, Berkeley. Până la lansarea Wayback Machine, aceasta conținea deja peste 10 miliarde de pagini arhivate.

Astăzi, datele sunt stocate într-un grup mare de noduri pe Linux, la Internet Archive. Revizuiește și arhivează noile versiuni ale site-urilor web. De asemenea, site-urile pot fi capturate și manual prin introducerea adresei URL a unui site web în căsuța de căutare, cu condiția ca site-ul să permită mașinii Wayback să-l „scaneze” și să salveze datele.

Cum puteți utiliza Wayback Machine?

Există câteva caracteristici diferite pe care Wayback Machine le are, dar cel mai important este instrumentul de căutare, pentru a găsi cum arăta un site web la o dată anterioară.

Pașii de mai jos vă descriu clar cum puteți face acest lucru, deși interfața este una foarte intuitivă:

 

1. Vizitați Wayback Machine intrând pe pagina site-ul archive.org.

 

2. Faceți o căutare printre miliardele de pagini stocate, introducând adresa site-ului de interes in caseta de text pentru căutare.

 

3. Utilizați cronologia din partea de sus a calendarului, pentru a alege un an.

 

4. Deplasați mouse-ul peste oricare dintre cercurile din calendar, pentru acel an, și apoi selectați o anumită dată și oră pentru a vizualiza instantaneul realizat în acel moment. Doar zilele evidențiate cu un cerc conțin o arhivă. Cercurile mai mari indică faptul că mai multe instantanee au fost luate în acea zi, față de zilele reprezentate cu un cerc mai mic.

5. Vizualizați pagina web arhivată ca și cum ar fi live astăzi. Puteți să faceți clic pe link-uri în mod normal (dacă există arhive pentru acele pagini), să descărcați fișiere etc.

 

6. Pentru a sări la o altă zi, păstrând aceeași adresă URL, utilizați cronologia din partea de sus.

 

Cam asta e tot! Totul e gratis și poți răsfoi această imensă arhivă web cat dorești tu chiar dacă nu ai încă un cont de utilizator pe Internet Archive.

Publicat pe 25 mai 2020 • 5 min. de citit
Categorie: Utile

WEBescu

Pasionat de tot ce are legătură cu Internetul, scriu despre ultimele noutăți din imensul univers WEB, ofer sfaturi și informații utile din această sferă.

Alte articole

Ești pasionat de meteorologie? Vezi care stații meteo s-ar potrivi mai bine pentru tine și pentru activitatea ta

Internet WEB poze

În acest articol vom face o analiză la mai multe categorii de stații meteo care se găsesc pe piață și la avantajele sau dezavantajele unora în comparație cu altele. Citește mai mult

de WEBescu • 18 septembrie 2020 • 12 min. de citit

Instrumente web care te pot ajuta la analiza cuvintelor cheie și analiza concurenței

Bani online Internet WEB

În acest articol vom cuprinde mai multe proiecte web care te vor ajuta în cazul în care dorești sa faci analiza concurenței sau a cuvintelor cheie pentru o nișă anume. Citește mai mult

de WEBescu • 13 septembrie 2020 • 13 min. de citit

Alternative la Flickr.com sau ce este un Flickr viewer și de ce s-ar putea să ai nevoie de așa ceva

Internet WEB Colaj foto poze Flickr

Ți se pare că Flickr.com este puțin în urmă cu inovațiile și nu este atât de prietenos precum ți-ai dori? Îți prezentăm câteva alternative care s-ar putea să-ți placă. Citește mai mult

de WEBescu • 13 iulie 2020 • 15 min. de citit